Model pembelajaran bersepadu digital adalah suatu pendekatan pengajaran yang memanfaatkan teknologi dalam proses pembelajaran untuk meningkatkan interaktif dan efektiviti pembelajaran pada abad ke-21. Dalam model ini, guru berperanan sebagai fasilitator dan pelajar mempunyai akses kepada bahan pembelajaran digital terkini dan berkualiti tinggi yang disediakan dalam bentuk e-buku, video pembelajaran, perisian pembelajaran, dan platform pembelajaran dalam talian.

Cikgu Masita seorang guru Perniagaan menggunakan Microsoft OneNote dan Surface untuk menerangkan pelajaran topik Perniagaan. Surface dengan kelebihan Digital Ink memudahkan beliau untuk membuat penerangan dengan menarik dan interaktif.
Anda boleh dapatkan Microsoft Surface dan gajet mengajar daripada Cikgu Masita di:
wasap.my/60163917679

Pendekatan ini menyediakan pengalaman pembelajaran yang lebih menyeluruh dan interaktif dengan menggabungkan teknologi pembelajaran seperti pembelajaran berpusatkan teknologi, pembelajaran dalam talian, dan pembelajaran berasaskan permainan. Dalam model pembelajaran ini, penggunaan perisian pembelajaran seperti aplikasi pembelajaran interaktif, laman web pembelajaran, dan perisian pengajaran yang disesuaikan dengan keperluan pembelajaran, membolehkan pelajar berinteraksi dengan bahan pembelajaran dalam cara yang lebih menarik dan menarik perhatian.

Kemudahan akses kepada bahan pembelajaran digital juga memberi peluang kepada pelajar untuk memperoleh pengetahuan dan kemahiran teknologi yang diperlukan dalam dunia pekerjaan masa kini. Pelajar dapat menguasai kemahiran seperti penggunaan perisian pengolahan perkataan, pengolahan grafik, pengeditan video, dan pengaturcaraan. Selain itu, model pembelajaran bersepadu digital juga memberi peluang kepada pelajar untuk belajar dalam suasana yang lebih fleksibel dan mandiri.

Cikgu Zanita menggunakan Surface dan Slim Projector untuk mengajar.

Melalui penggunaan model pembelajaran bersepadu digital, guru dapat menyesuaikan gaya pengajaran mereka dengan keperluan dan gaya pembelajaran pelajar, dan memberi tumpuan pada peningkatan kemahiran teknologi pelajar. Guru juga dapat memberi maklum balas secara langsung kepada pelajar, memantau kemajuan pembelajaran mereka dan memberi cadangan untuk meningkatkan prestasi pembelajaran.

Anda boleh dapatkan Slim Projector atau Microsoft Surface daripada Cikgu Zanita dengan menghubungi:
wasap.my/60197285424

Secara kesimpulannya, model pembelajaran bersepadu digital membawa banyak manfaat kepada pelajar dalam menguasai kemahiran teknologi dan membolehkan mereka belajar dengan lebih interaktif dan efektif. Melalui model ini, guru dapat memainkan peranan yang lebih penting sebagai fasilitator dalam proses pembelajaran dan membantu pelajar mencapai matlamat pembelajaran yang dikehendaki pada abad ke-21.

Tonton siaran Live ini.
Join untuk pelbagai tutorial dan maklumat pendidikan digital.
https://t.me/teachdigitalschool