Bulan puasa merupakan bulan yang dinanti-nanti oleh umat Islam di seluruh dunia. Selain daripada aspek kerohanian, bulan puasa juga memberi peluang kepada seseorang untuk menjalankan amalan berpuasa bagi meningkatkan kesihatan tubuh.

 

Namun, bagi seorang guru, menjaga stamina semasa mengajar di bulan puasa boleh menjadi sesuatu yang mencabar. Hal ini kerana mengajar memerlukan tenaga dan kecergasan yang cukup tinggi. Oleh itu, dalam artikel ini akan dibincangkan beberapa tips untuk menjaga stamina semasa mengajar di bulan puasa.

Makan sahur dengan seimbang

Sahur adalah waktu yang penting bagi seseorang yang berpuasa kerana makanan yang diambil pada waktu ini memberi tenaga untuk berpuasa sepanjang hari. Sebagai guru, pastikan untuk mengambil makanan yang seimbang dan berkhasiat seperti makanan yang mengandungi protein dan serat tinggi.

 

Hindari mengambil makanan yang berlemak atau manis kerana ia akan membuatkan anda merasa lesu dan kurang bertenaga semasa mengajar.

Minum air yang mencukupi

Minuman yang mencukupi adalah penting bagi seseorang yang berpuasa. Pastikan untuk minum air yang mencukupi semasa sahur dan juga pada waktu berbuka puasa. Minuman yang sesuai adalah air kosong, jus buah-buahan segar atau susu yang rendah lemak.

Dengan meminum air yang mencukupi, anda akan dapat mengelakkan diri daripada dehidrasi dan menjaga kecergasan semasa mengajar.

Kurangkan aktiviti fizikal yang mencabar

Walaupun anda mungkin mempunyai aktiviti fizikal yang biasa anda lakukan seperti berjogging atau bersenam, pada bulan puasa, cuba kurangkan aktiviti tersebut kerana ia boleh menjejaskan kecergasan anda semasa mengajar.

Anda boleh menggantikan aktiviti tersebut dengan aktiviti yang lebih santai seperti berjalan-jalan atau melakukan senaman ringan.

Rehat yang mencukupi

Rehat yang mencukupi juga penting untuk menjaga stamina semasa mengajar. Jika memungkinkan, cuba tidur lebih awal pada malam sebelumnya untuk memastikan anda mendapat rehat yang mencukupi. Selain itu, jangan lupa untuk mengambil rehat yang secukupnya semasa waktu rehat di sekolah.

Anda boleh mengambil masa untuk berehat atau melakukan aktiviti yang santai untuk menghilangkan rasa letih dan kepenatan semasa mengajar.

Jangan berlebihan semasa mengajar

Berlebihan semasa mengajar adalah satu amalan yang boleh membuatkan anda terasa lesu dan kurang bertenaga. Oleh itu, pastikan untuk menjaga tenaga semasa mengajar dengan tidak berlebihan. Jangan terlalu lama berdiri atau berjalan di dalam kelas dan pastikan untuk mengambil masa rehat yang mencukupi antara sesi pengajaran.

Cikgu boleh berikan Powerpoint bahan sebelum kelas bermula dan menjadikan sesi bersemuka sebagai masa untuk aktiviti penjelasan dan perbincangan ringkas sahaja.

  •  

     

     

Anda boleh mengenali amalan terbaik penggunaan peralatan digital dalam bilik darjah oleh Cikgu Zanita serta mendapatkan khidmat nasihat daripada beliau untuk mendapatkan gajet-gajet pdpc digital ini di: wasap.my/60197285424/gajetdigital

Kesimpulannya, menjaga stamina semasa mengajar di bulan puasa memerlukan persediaan lebih awal serta pelbagai cara untuk memudahkan perngurusan pengajaran.

 

Mahu maklumat tentang aktiviti dan peralatan pengajaran yang dapat menjimatkan masa anda?

Like Facebook AR Edutech: AR Edutech | Klang | Facebook