Laptop adalah peranti penting untuk seorang guru. Pelbagai urusan dan keperluan dilakukan dengan laptop. Daripada membina RPH, pengisian data, membina bahan PdP serta dokumentasi. Setiap kali sampai masa untuk membeli laptop baharu, pastinya cikgu-cikgu tertanya-tanya apakah jenis laptop yang paling sesuai.

Macam-macam Surface ada. Yang perlukan kuasa tinggi mahupun rendah.
Untuk khidmat nasihat dan pelbagai pilihan Surface? Klik:
wasap.my/60193048070/surface

Berikut adalah perbezaan antara laptop biasa dan laptop 2 dalam 1:

Laptop BiasaLaptop 2 dalam 1
Memiliki bentuk tradisional dengan engsel tetap yang tidak dapat diputar 360 darjah.Dilengkapi dengan engsel yang boleh diputar 360 darjah, membolehkan pengguna menggunakan laptop dalam beberapa mod seperti laptop, tablet, tenda, dan presentasi.
Biasanya lebih berat dan lebih tebal berbanding dengan laptop 2 dalam 1.Lebih ringan dan lebih nipis berbanding dengan laptop biasa.
Biasanya mempunyai papan kekunci yang terpasang pada badan laptop.Beberapa model mempunyai papan kekunci yang boleh dilepaskan untuk mengubahnya menjadi tablet.
Skrin laptop biasa tidak responsif terhadap sentuhan dan tidak menyokong penggunaan pena aktif.Skrin sentuh pada laptop 2 dalam 1 menyokong fungsi sentuhan dan beberapa model juga menyokong penggunaan pena aktif.
Harga laptop biasa umumnya lebih rendah berbanding dengan laptop 2 dalam 1 dengan spesifikasi yang setara.Laptop 2 dalam 1 umumnya lebih mahal berbanding dengan laptop biasa dengan spesifikasi yang setara.
Umumnya mempunyai daya tahan bateri yang lebih lama berbanding dengan laptop 2 dalam 1.Daya tahan bateri laptop 2 dalam 1 biasanya lebih pendek kerana penggunaan kuasa yang lebih tinggi dari skrin sentuh dan komponen tambahan lain.

Persoalannya sekarang, adakah anda lebih perlukan laptop yang jangka hayat bateri lebih lama atau yang lebih fleksibel dan datang dengan skrin sentuh serta pena aktif?

Untuk pelbagai tutorial dan maklumat pendidikan digital.
Join:
t.me/teachdigitalschool